Vilket sorts foder behöver din hund?

Utfodringsbehov

Rätt utfodring för en god hälsa är lika viktigt för din hund som det är för dig. Hans foderbehov skiljer sig mycket ifrån din! En människodiet ska ha hög fiberhalt och låg fetthalt till skillnad från hunden som ska ha mer fett – för energi och en frisk hud och päls samt mindre fibrer för god tarmhälsa. Hundar är ursprungligen köttätare och bör därför utfodras som en sådan eftersom de har kort tarmkanal och är idealet för att smälta animaliska proteiner och animaliskt fett. Hundar behöver också kolhydrater för energi och fibrer för en bra tarmhälsa.

Livsskede och aktivitetsnivå

Det finns runt tusen olika foder för din hund, hur vet du att du har valt rätt?

Börja med att identifiera din hund livsskede och aktivitetsnivå. Valpar, digivande tikar och seniorhundar är exempel på livsskeden. Varje livsskede har olika utfodringsbehov. Alla hundfoder måste vara tydliga vilken livsskede de rekommenderar sina olika sorter för.

Utfodring behöver också varieras på grund av aktivitetsnivå. En hund vars grundläggande aktivitet är att ligga på gräsmattan och vakta hemmet behöver inte lika mycket energi som en hund som vaktar får. En annan faktor är rasstorlekarna: små, mellanstora, stora eller jättestora hundar.

Till sist är det viktigt att ta del av den medicinska konditionen hos din hund som t.ex. foderallergi, om hunden genomgår pågående behandlingar eller intar kosttillskott som exempelvis CBD olja som hundar kan ta. Hundar med exempelvis foderallergi behöver speciellt rekommenderat veterinärfoder.

Torrfoder eller Färskfoder?

När du har bestämt din hunds livsstadie och livsstil behöver du också bestämma om din hund ska äta torrfoder eller färskfoder. Många hundar funkar bra med att endast äta torrfoder. Torrfoder stödjer tandhälsan, det gör inte färskfoder.

Det är viktigt att komma ihåg att torrfoder kan lämnas i skålen en hel dag, färskfoder skall kastas inom 30 min om den inte har ätits. Torrfoder kan alltså funka bättre för personer som inte har möjlighet att ta bort maten.

Jämföra märken

Ingredienser är listade i fallande ordning, störst står först. Eftersom hundar behöver kött, är det bäst att välja ett foder som har animaliska proteinkällor som första ingrediens, som t.ex. kyckling, lamm, fisk eller ägg. De animaliska proteinkällorna innehåller allt din hund behöver av essentiella aminosyror som inte vegetabiliska proteinkällorna gör, som t.ex. soja, eller majsgluten.

Vetenskapliga studier visar också att en kombination av kolhydrater i ett foder, som t.ex. korn, vete eller sorghum ger en optimal energinivå. Sockerbetsfibrer – kvarstående materialet efter sockerbetor är en bra fiberkälla och bidrar till en hälsosam tarmkanal. För en skinande päls och hälsosam hud, behöver din hund fettsyror i sitt foder. Bra fettkällor är t.ex. animaliskt fett och fiskmjöl.

Kvalitet

Hundfodermärken handhåller begränsade informationer gällande fodret eftersom regler säger att tillverkarna inte får beskriva kvaliteten på ingredienserna på fodrets påse. En bra foderleverantör vill förklara för dig om deras speciella metoder för bedömning och säkerställa kvaliteten på ingredienserna i deras produkter.

Jämförelse av pris

När du väljer foder kollar du oftast priset på påsen som tros vara det viktiga men det är sällan det bästa tecknet. Lågt pris kan visa på billiga ingredienser, eller ingredienser som ändras efter marknadens priser. I stor omfattning har många lågprisprodukter högre dagsranson för att tillhandahålla samma mängd näring som en högkvalitetsprodukt. För att se skillnaden på priser är det därför bättre att jämföra pris per dag istället för priset på påsen.