MÃ¥ndag 11 December 2017
Du �r inte inloggad. Logga in   
 
Hund och människa


De traditionella boskapsvaktande raserna är stora och kraftfulla och bevakar sina intressen, vilket i första hand ska inkludera tamdjuren och hägnet. I vissa fall innefattas också gården och hundägarens familj, särskilt om hunden tillåts tillträde till gården under uppfostringsprocessen och socialiseringsfasen.

Boskapsvaktande raser är generellt inte avlade på att vara aggressiva mot människor, däremot kan de ha ett avvaktande sätt, stor integritet eller helt sakna intresse för människor. Vissa individer kan dock uppvisa högre grad av aggressivitet.
XX
Boskapsvaktare bör generellt ha en positiv eller
ointresserad grundinställning till människor.
Foto: Viltskadecenter
 

Hur hunden förhåller sig till människor beror delvis på genetiska faktorer, men också på hundens tidigare erfarenhet av människor. Hunden tar intryck av människor och skaffar sig nya sociala erfarenheter under hela livet, men framförallt allt under den så kallade socialiseringsfasen då valpen är 3-12 veckor gammal.

Du som brukare bör vara medveten om att ditt förhållande till den boskapsvaktande hunden inte kan likna det förhållande du har till sällskapshundar. När du korrigerar en hund signalerar du aggression och hot, beteenden som i djurvärlden syftar till att öka avståndet till den andra individen. Om relationen mellan dig och hunden är djup och stabil har hunden många anledningar att stanna nära och behålla kontakten med dig, trots att du korrigerar den. Konsekvenserna kan däremot bli allvarliga om du korrigerar den boskapsvaktande hunden, som du inte har samma djupa relation till. Korrigeringarna leder till att du stöter hunden ifrån dig och du riskerar att relationen och förtroendet helt förstörs. Det kan i sin tur leda till andra problem, som att hunden uppvisar rädsla och olika typer av aggressivitet.
 
 
 
 

Om du möter en boskapsvaktande hund 


Till dig som ser boskapsvaktande hundar
i hägn eller bland tamdjur:


Boskapsvaktande hundar används för att minska risken för rovdjursangrepp på tamdjur. I Sverige arbetar hundarna oftast självständigt och i hägn. Endast ett fåtal hundar går tillsammans med frigående fäbodbesättningar.

Boskapsvaktande raser är generellt inte avlade på att vara aggressiva mot människor, däremot kan de ha ett avvaktande sätt eller helt sakna intresse för människor. 
XX
Alla boskapsvaktande hundar är inte vana vid att främmande människor passerar genom hägnet och kan försöka mota bort dig.
Respektera i sådant fall hundens arbete. Foto: Viltskadecenter
 

Det är vanligt att boskapsvaktande hundar skäller på förbipasserande människor, med eller utan hundar. I de allra flesta fall är skallet inte riktat mot dig som passerar förbi utan skallet syftar till att göra djurägaren uppmärksam på att något närmar sig hägnet. Vissa hundar kan dock ha en mer offensiv framtoning och försöka skrämma bort dig. Om hunden skäller på dig: ignorera den och fortsätt förbi.

En boskapsvaktande hund ska inte vara utanför hagen, men under unghundsperioderna händer det ändå att vissa hundar periodvis hoppar ut. I de allra flesta fall är detta något övergående, är det inte det är hunden inte lämplig som boskapsvaktare. Om hunden är utanför hagen när du passerar bör du bara ignorera den, vi rekommenderar att du varken tillrättavisar hunden eller tar kontakt med den. Ignorera den och ta i stället kontakt med hundägaren. Om hunden hoppar ut när du går förbi bör du omedelbart tala om det för hundägaren så att han eller hon kan åtgärda problemet så fort som möjligt.

Om du passerar ett hägn med hund: försök inte locka hunden till dig eftersom man inte vill lära hunden att det är roligare utanför hagen än inne i hagen. Om du passerar hägnet ofta kommer hunden snart att känna igen dig.

För att en boskapsvaktande hund ska fungera och trivas ska allt roligt och värdefullt i den boskapsvaktande hundens liv ska ske innanför stängslet bland tamdjuren. Klappa eller mata därför aldrig en boskapsvaktande hund genom stängslet då det kan uppmuntra den att hoppa ut.

Olika boskapsvaktande hundar reagerar olika på främmande hundar. En del skäller inte alls, medan andra skäller väldigt mycket. Att främmande hundar går förbi väldigt nära hägnet kan för många boskapsvaktandehundar upplevas som provocerande. Ett bra sätt att minska provokationen är att gå på andra sidan vägen när du passerar.

En boskapsvaktande hund ska bo bland de djur som den skyddar, det är helt i sin ordning och något annat boende, exempelvis inne hos hundägaren, är inte acceptabelt. Då kommer hunden inte att fungera som en skadeförebyggande åtgärd mot rovdjursangrepp på tamdjur. Eftersom hunden bor bland djuren kan den lätt bli smutsig i pälsen eller vara lite tovig i perioder när pälsen byts. Boskapshundar ska precis som alla andra hundar ha tillgång till en regn- och vindskyddad plats och daglig tillsyn.
 
 
 

 

 

 

Länk till startsidan 

 

 
 
         För att använda boskapsvaktande hundar krävs tillstånd. Kontakta Viltskadecenter på e-post eller telefon 0581-697339.
 
Viltskadecenter     Tel: 0581-920 70     Grimsö Forskningsstation SLU, 730 91 Riddarhyttan
© Viltskadecenter | Om cookies | Sajtkarta | Produktion av: Wikinggruppen och Vilda Ord
En del av